Harga Ikan Semakin Mahal Di Ibu Kota

KUALA LUMPUR – Harga ikan dikatakan semakin melonjak sejak kebelakangan ini sehingga menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan pembeli khususnya bagi mereka yang menetap di ibu kota. Tinjauan Sinar Harian di Pasar Chow Kit mendapati ikan kembung dijual pada harga RM11 hingga RM15 sekilogram manakala selar dan sardin pula masing-masing berharga RM10 dan RM8 sekilogram.

Seorang pesara, Asbolah Sabri, 62, berkata, harga ikan pada masa kini dilihat tidak menentu dan keadaan ini sedikit sebanyak memberi kesan kepada golongan berpendapatan rendah yang menetap di bandar. “Bila harga ikan tidak menentu begini, ia sudah pasti memberi kesan kepada golongan berpendapatan rendah yang semakin tertekan dengan kenaikan kos sara hidup. Jika dulu kembung hanya RM10, sekarang harganya semakin meningkat dan tidak menentu. Ada masa RM11, ada masa mencecah sehingga RM15,” katanya.

Harga Ikan Semakin Mahal Di Ibu Kota

Di samping itu, Asbolah berkata, ikan sardin pada masa ini juga turut mengalami perubahan ketara di mana harganya mencecah RM8 sekilogram berbanding dahulu hanya sekitar RM4. Selain faktor cuaca, Asbolah berkata, kenaikan harga ikan tidak menentu sejak kebelakangan ini berkemungkinan berpunca daripada tindakan orang tengah atau pemborong yang cuba menaikkan harga secara sesuka hati bagi mengaut keuntungan lebih.

“Nelayan dan penjual ikan tidak patut disalahkan kerana orang tengah yang bertindak menaikkan harga sesuka hati. Jadi kerajaan dan pihak berwajib perlu mengambil tindakan dengan memantau orang tengah ini agar mereka tidak sewenang-wenangnya menaikkan harga ikan,” katanya.

Selain ikan, Asbolah berkata, harga santan turut mengalami kenaikan di mana harganya pada masa ini adalah sekitar RM7 sekilogram berbanding RM6 sebelum ini. “Peniaga memberi alasan bahawa harga santan terpaksa dinaikkan berikutan daripada bekalan kelapa semakin sukar didapati. Sebab itu mereka terpaksa menaikkan harga,” katanya.

Harga Ikan Semakin Mahal Di Ibu Kota

Dalam pada itu, Malik Yaakob, 58, memaklumkan harga ikan kembung sebelum ini pernah mencecah sehingga RM20 dan keadaan itu amat mengejutkan pembeli. Menurut Malik, walaupun harga ikan tidak menentu pembeli tidak mempunyai pilihan lain memandangkan ia merupakan keperluan utama di rumah.

“Selalunya saya akan ke pasar tiga kali seminggu dan saya dapat lihat harga ikan seperti kembung sejak kebelakangan ini akan berubah-ubah. “Harga ayam kalau lihat tak banyak sangat perbezaannya berbanding ikan,” katanya.

Malik berkata, dia perlu memperuntukkan sekitar RM20 setiap kali ingin membeli ikan di pasar berkenaan. Selain itu, seorang ahli perniagaan, Zori Hamid, 46 berkata, keluarga besar semestinya akan terbeban dengan kenaikan harga ikan ini kerana turut memberi kesan kepada perbelanjaan harian mereka.

“Bagi saya, bukan saja ikan yang perlu dikawal, tapi ayam juga perlu dikawal. Bagi keluarga yang besar, mereka mesti tidak mampu untuk membeli ikan setiap hari,” katanya.

Dalam pada itu, seorang peniaga yang hanya ingin dikenali sebagai Ramli memaklumkan bahawa harga ikan di sini meningkat berikutan daripada kekurangan bekalan ekoran perubahan cuaca sejak kebelakangan ini.

Harga Ikan Semakin Mahal Di Ibu Kota

Selain itu, Ramli berkata, ikan-ikan yang dijual di pasar segar juga lebih mahal berikutan mempunyai gred dan kesegaran yang lebih baik. “Jika dibandingkan harga ikan di sini dengan pasar raya sudah semestinya berbeza kerana ikan di sini lebih segar.

“Dan apa yang saya dapat lihat, sejak harga ikan naik, orang ramai lebih memilih untuk membeli ikan sardin kerana harganya lebih murah,” katanya. Ramli berkata, pihaknya tidak dapat melakukan sebarang tindakan berkaitan kenaikan tersebut memandangkan pembekal yang menaikkan harganya dengan alasan perubahan musim pada masa kini. “Kita tak dapat buat apa- apa tentang kenaikan harga ini memandangkan pembekal yang menetapkannya,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Kontribusi oleh : Freddie Aziz Jasbindar
Editor & founder orangperak.com
Hantarkan artikel dan penulisan anda dengan:
  • emailkan ke botalaboratory[at]gmail.com atau
  • whatsapp ke nombor 014 605 0005
PERINGATAN: Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.