Amir Timur yang bermaksud ‘Besi’ kemudian bergelar Timūr Gurkānī, dan kadangkala disebut Taimur merupakan seorang penakluk yang mengasaskan Empayar Timurid di Iran dan Asia Tengah.

Sebagai seorang komander yang tidak pernah kalah dalam [email protected], beliau diiktiraf sebagai pemimpin angkatan dan pakar taktik terulung dalam sejarah.

Timur juga merupakan penaung seni dan senibina, ini kerana interaksi beliau dengan sarjana hebat sepertiIbn Khaldun dan Hafizi Abru. Beliau juga diingati sebagai pengasas permainan catur Timur Lang yang dimain pada papan besar 10×11. Menurut John Joseph Saunders, Timur merupakan produk masyarakat Islam dan Iran, bukannya orang gasar.

Dilahirkan di persekutuan Barlas, Transoxiana (kini Uzbekistan) pada 9 April 1336, Timur memperoleh kawalan kawasan barat Chagatai Khanat pada 1370.

Dari pengkalan tersebut, beliau memimpin kempen [email protected] disekitar kawasan Barat, Selamat dan Tengah Asia, pergunungan Kaukasus dan selatan Rusia.

Beliau muncul sebagai pemimpin yang [email protected] di dalam dunia Islam selepas [email protected] kerajaan Mamluk Mesir dan Syria serta Uthmaniah yang baru muncul serta Kesultanan Delhi di India.

Penaklukan ini membolehkan beliau mengasaskan Empayar Timurid, namun empayar ini berpecah tidak lama selepas kemangkatannya. Empayar yang dibangunkannya gah diceritakan sehingga ke hari ini.

Timur merupakan penakluk nomad agung dikawasan berumput Eurasia, dan empayarnya dibangunkan dengan struktur bertahan sehingga kurun ke 16 dan 17 masihi.

Beliau berhasrat untuk menghidupkan kembali Empayar Monggol yang diasaskan oleh Genghis Khan (mangkat 1227) dan menurut Timur Gérard Chaliand, beliau melihat dirinya sebagai waris kepada Genghis Khan.

Meskipun beliau bukan seorang Borjigid atau waris kepada Genghis Khan, beliau secara jelas mendakwa begitu kerana ini melansungkan legasi hebat dalam hidupnya.

Menurut Beatrice Forbes Manz, “dalam kehidupannya Amir Timur sentiasa menggambarkan dirinya sebagai individu yang memulihkan balik dinasti Chinggisid.

Beliau mendakwa bahawa penaklukannya keatas Iran, Mamluk, dan Uttamaniah adalah untuk menghidupkan kembali empayar Mongol yang hebat suatu ketika dahulu.

Bagi membenarkan tindakkannya itu, Amir Timur bergantung kepada simbol agama Islam dan menggelarkan dirinya sebagai [email protected] Islam serta menaungi pembelajaran dan penyebaran agama Islam.

Beliau menyebarkan dakwah dan membuatkan hampir kesemua pemimpin Borjigin memeluk agama Islam disepanjang hayatnya. Timur juga berjaya menewaskan pasukan Kristian Knights Hospitaller sewaktu kepungan di Smyrna, dan menggelarkan dirinya seterusnya sebagai ghazi.

Pada akhir pemerintahannya, Timur berjaya memperoleh kawalan keatas seluruh kawasan Chagatai Khanate, Ilkhanate, dan Golden Horde, bahkan beliau pernah mencuba untuk menghidupkan kembali Dinasti Yuan di China.

Pasukan Timur terdiri dari pelbagai kaum dan digeruni diseluruh Asia, Afrika, dan Eropah. Sebahagian besar kawasan yang dilaluinya menjadi bumi [email protected]

Para sarjana menganggarkan bahawa kempen ketenteraannya menyebabkan [email protected] hampir 17 juta orang, bersamaan 5 peratus penduduk didunia ketika itu. Ia merupakan angka yang sangat mengejutkan.

Beliau merupakan moyang kepada Kesultanan Timurid, ahli astronomi dan matematik terkenal Ulugh Beg yang memerintah Asia Tengah dari 1411 hingga 1449, dan beliau juga merupakan moyang kepada Babur (1483–1530), pengasas Empayar Mughal yang memerintah hampir keseluruhan benua India.

Berita tersebar dari mulut ke mulut : “Ekspidisi Rusia akan membuka [email protected] Timur Lang yang Hebat!. Ia akan membuatkan [email protected] menjadi kenyataan kepada kita”.

Kata-kata tersebut bertebaran disekitar bazar dan jalan di Samarkand pada Jun 1941, apabila ekspidisi yang diketuai oleh Tashmuhammed Kari-Niyazov dan Mikhail Gerasimov memulakan eksvakasi di Gur-Emir.

Penduduk tempatan dan ulama cuba untuk menghalang eskavasi tersebut, namun ekspidisi tersebut tetap meneruskan aktiviti mereka meskipun mendapat tentangan hebat.

Tashmuhammed Kari-Niyazov merupakan ketua kepada ekspidisi ini. Ia turut disertai oleh penulis dan sejarahwan Sadriddin Aini, ahli orientalis terkenal A. Semenov dan M. Gerasimov.

Turut menyertai projek ini adalah ahli penggambaran mayang Malik Kayumov. Ekskavasi ini berusaha untuk mengkaji tinggalan manusia didalam makam tersebut dan membuktikan ia merupakan Timur Lang dan saudara yang terdekat dengannua.

Ekskavasi bermula pada 16 Jun. Mereka membuka makam Ulugbek dan kemudian makam anak Timur iaitu Miranshah dan Shahrukh. Pada 18 Jun mereka menjumpai sisa tinggalan Ulugbek, cucu kepada Timur Lang. Pada 19 bahagian batu yang besar pada makam Timur Lang dikalihkan.

Pada 20 Jun makam Timurlang dibuka dan tiba-tiba kawasan makam dipenuhi dengan bau yang menusuk hidup seperti bau resin, kapur barus, ros dan sebagainya.

Perlu diingat bahawa Timur Lang mangkat di Otrar dalam perjalannya ke China. Oleh itu untuk mengebumikannya, beliau perlu diawetkan. Bahkan saintis Perancis dan British yang membuka makam Firaun Mesir turut menyatakan bahawa udara dipenuhi dengan bau yang manis dan sedap.

Pada mulanya orang Eropah menganggapnya sebagai tanda sumpahan, namun kemudian terbukti bahawa ia hanyalah sekadar bau minyak yang digunakan dalam proses pengawetan.

Jadi dalam kes [email protected] Timur Lang ini dapatlah kita katakan bau ini datang pada masa [email protected] ini dibuka adalah disebabkan minyak yang digunakan sewaktu mengawetkan [email protected] Timur Lang.

Dua hari selepas makam Timur Lang dibuka, pada malam 22 Jun 1941, tentera Jerman tanpa mengisytiharkan [email protected] melancarkan [email protected] untuk [email protected] Kesatuan Soviet.

Ramai yang mengaitkannya terhadap pembukaan makam Timur Lang. Masyarakat di Samarkand [email protected] perasan panik. Ekspidisi tersebut kemudian disegerakan dan tinggalan [email protected] Timur Lang dan warisnya kemudian dihantar untuk kajian di Moscow.

Tapi jika anda memikirkan sedalamnya berkenaan peristiwa ini, ia mungkin secara kebetulan sejak [email protected] Dunia Kedua mula pada 1939 dengan [email protected] keatas Poland dan rancangan kempen Barbarosa untuk [email protected] USSR disetujui oleh Jerman pada 1940.

Walaubagaimanapun, penyokong hipotesis ini berkata terdapat fakta penting lain. Terdapat titik yang menukar arah [email protected] ini yang membawa kemenangan sewakt [email protected] di Stalingrad.

Sebulan sebelum itu Stalin mengarahkan agar tinggalan [email protected] Timur Lang dan warisnya dibawa ke Samarkand dan dikebumikan dengan penuh penghormatan. Menurut lagenda, kapal terbang yang membawa jenazah telah diambil dari barisan hadapan sebulan lebih awal, yang kemudian membuatkan ramai orang Islam bersama [email protected] Jerman pada [email protected] Dunia Kedua.

Ramai yang percaya perkara inilah yang menyebabkan kejayaan USSR dalam [email protected] di Stalingrad, satu daripada [email protected] yang paling teruk dalam sejarah manusia.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi kakinetwork.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here