Bapa kepada seluruh teori di Amerika Syarikat kembali menjelma dalam minda selepas Arkib Nasional Amerika Syarikat merancang untuk mengeluarkan reod-rekod akhir yang diklasifikasikan sebagai rahsia berkenaan peristiwa yang meragut [email protected] Presiden John F. Kennedy.

[email protected] Kennedy pada 22 November 1963 dan ratusan siasatan dijalankan selepas itu dalam keadaan penuh rahsia namun upacara [email protected] JFK mendapat liputan terluas diseluruh dunia dalam sejarah moden.

Dokumen kerajaan terakhir yang dikawal ketat akan mula dikeluarkan untuk tatapan umum selepas Presiden Trump melaporkan yang beliau tidak akan menghalang laporan itu untuk orang awam.

Agensi kerajaan, Hollywood, para pengkaji amatur bahkan orang biasa semuanya mengeluarkan teori berkenaan [email protected] Kennedy. Ada yang mengatakan ia merupakan plot sewaktu Perang Dingin dari seteru seperti Cuba dan Kesatuan Soviet dan ada yang mengatakan ia merupakan cubaan daripada pihak dalaman kerajaan Amerika Syarikat sendiri untuk menggulingkan pemerintahan Kennedy. Dan semua teori ini telah berlarutan selama lebih 50 tahun.

Kesan Didalam Otak

Kennedy terkenal sebagai satu insiden awam yang paling mendapat liputan dalam sejarah. Beliau [email protected] dihadapan ratusan penyokong dan pemerhati, dengan puluhan wartawan yang sedang merekodkan upacara beliau pada hari berkenaan.

Muka surat pertama Majalah Times Page melonjakkan tajuk berkenaan [email protected] berkenaan, “Beliau [email protected] akibat luka di dalam otak diakibatkan [email protected]@ yang dituju kearahnya sewaktu konvoi Presiden sedang melalui bandar Dallas.”

Laporan berita pada hari tersebut bertukar secara huru-hara, dari ucapan John F. Kennedy sebelum waktu sarapan sehinggalah Lyndon B. Johnson mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat didalam kapal terbang Air Force One beberapa jam kemudian.

Johnson yang tidak [email protected] sewaktu [email protected] tersebut, mengangkat sumpah didalam jet Presiden yang berada di lapangan terbang Love Field. Mendiang John F. Kennedy berada didalam kapal terbang tersebut pada masa itu. Selepas upacara angkat sumpah tersebut selesai, kapal terbang tersebut segera berlepas ke Washington.

Berdiri disebelah sewaktu Johnson mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang baru ialah balu kepada JFK. Sarung tangan beliau masih mempunyai kesan [email protected] suaminya diketika itu.

Lee Harvey Oswald

“Lee H. Oswald, seorang yang pernah berpaling [email protected] ke Kesatuan Sov1et dan juga aktif dengan kerajaan [email protected] telah ditahan oleh Polis Dallas,” lapor The Times pada muka surat hadapan yang sama. “Malam ini beliau dituduh kerana [email protected] [email protected] presiden.”

Sejurus selepas [email protected], terdapat saksi yang memberitahu wartawan, “Selepas mendengar bunyi [email protected] beliau ternampak [email protected] dikeluarkan dan kemudian ditarik semula daripada tingkap lima atau enam dari sekolah Texas School Book Depository”.

Oswald yang merupakan bekas tentera Marin telah bertukar menjadi “berubah menjadi seorang yang baru dan mempunyai personaliti yang [email protected] selepas kembali ke Amerika Syarikat pada tahun 1962,” menurut isterinya Marina yang berkahwin dengan Oswald sewaktu menetap di Rusia.

Lee Harvey Oswald kemudiannya [email protected] [email protected] oleh Jack Ruby sewaktu dalam jagaan pihak polis pada 24 November 1963, dua hari selepas JFK dalam insiden tersebut yang menyedihkan ramai orang.

Suruhanjaya Warren : Mitos Tidak Benar

Selepas seminggu [email protected] Kennedy, Presiden Johnson mengarahkan badan kerajaan untuk menjalankan siasatan dengan diketuai oleh Hakim Earl Warren serta badan-badan berkaitan penting.

Selama hampir setahun lamanya siasatan dijalankan termasuk testimoni peribadi dari isteri [email protected] Jacqueline Kennedy. Banyak jumpaan yang diterima termasuk teori [email protected] turut didakwa berlaku.

Akhirnya suruhanjaya tersebut memutuskan bahawa Oswald telah bertindak secara berseorangan dan menolak cadangan yang mengatakan Rusia atau Cuba yang mendalangi [email protected] tersebut. Beliau juga meminta agar FBI dan Perkhidmatan Rahsia (Secret Service) melakukan perubahan kerja.

Suruhanjaya itu juga berkata “mewar-warkan informasi yang tidak disemak kesahihannya telah membawa kepada mitos dan salah tafsir,”. Suruhanjaya juga menyalahkan puluhan teori konspirasi yang wujud selepas [email protected] tersebut. Ia tidak membantu siasatan.

Siasatan Lagi Dan Lagi

Sekurang-kurangnya dua pegawai kerajaan persekutuan dipanggil pada tahun 1960-an dan 70-an berhubung dengan insiden [email protected] tersebut. Pada 1969, Peguam Negara Ramsey Clark melantik empat orang pakar perubatan untuk membuat ujian semula bukti-bukti saintifik, sebagai respon kepada siasatan yang dijalankan oleh peguam New Orleans, Jim Garrison. Panel yang dilantik oleh peguam negara mengakui siasatan yang telah dijalankan oleh Suruhanjaya Warren bahawa hanya dua peluru yang [email protected] presiden JFK.

Pada 1979, Jawataan Berkenaan [email protected] yang telah bertelagah selama hampir dua tahun setengah sejak kewujudannya, mengeluarkan laporan yang mengatakan terdapat mereka yang bersekongkol dalam [email protected] ini, serta menyatakan bahawa terdapat bukti baru dan saintifik.

Menurut komiti tersebut, Oswald telah melepaskan tiga [email protected] dari sebuah tingkap yang berada di tingkat enam Texas School Book Depository Building dan terdapat seorang yang tidak dikenalpasti melepaskan [email protected] dari kawasan berumput di hadapan kereta limosin presiden.

Jawatankuasa menyatakan saksi dalam pencarian [email protected] kedua, ini termasuk : seorang pegawai polis yang terdengar bunyi [email protected] dari arah padang rumput dan terus berlari kearah tersebut. Disana beliau terserempak dengan seorang yang memakai baju yang mempunyai lambang Perkhidmatan Rahsia (Secret Service), yang membuatkan beliau tidak menyiasat dengan lebih mendalam.

Sewaktu pemeriksaan dijalankan keatas susuan atur penempatan agen Perkhidmatan Rahsia, tiada yang didapati diarahkan berada atau ditempatkan pada kawasan tersebut.

Selepas beberapa tahun, siasatan Suruhanjaya Warren kekal diragui oleh beberapa orang. Pada 1988, David W. Belin yang merupakan seorang peguam yang menasihati suruhanjaya tersebut menulis,: “Meski sudah 25 tahun insiden tersebut berlalu, majoriti rakyat Amerika tidak percaya terhadap kebenaran. Bahkan undian menunjukkan bahawa kebanyakkan rakyat Amerika percaya bahawa Presiden Kennedy [email protected] akibat [email protected]

Kemudian pada 1991, [email protected] mulai keluar dari filem Hollywood utama. Pada 1969, pihak juri mengambil masa hanya 50 minit untuk melepaskan seorang yang bernama Clay Shaw dari tuduhan percubaan untuk [email protected] JFK.

Dalam filem karya Oliver Stone yang bertajuk “J.F.K.” pada 1991 telah menggambarkan 34 hari perbicaraan yang dipanggil sebagai circus oleh ramai orang, dalam siasatan mendalam oleh Garrison, peguam daerah New Orleans yang baru.

Majalah The Times menulis pada 1992 Garrison sempena pemergian beliau: Mengumumkan bahawa beliau telah menyelesaikan kes [email protected] tersebut, Mr. Garrison menuduh puak @nti [email protected] dalam Agensi Perisikan Pusat (CIA) sebagai dalang untuk mejadikan [email protected] Presiden sebagai menambah tekanan diplomatik terhadap Kesatuan Soviet dan Cuba dan untuk menghalang Amerika Syarikat berundur dari Vietnam.

Mr. Stone menjawab tuduhan ini dalam Times Op-Ed: “[email protected] saya dalam keadaan [email protected] kerana saya memberi pandangan bahawa Kennedy berhasrat untuk meredakan Perang Dingin dan Perang Vietnam merupakan antara motif yang mempunyai kemungkinan keatas [email protected] ini. Apabila pemimpin sesebuah negara [email protected], pihak media secara normalnya akan bertanya, “apa agenda politik yang menentang pemimpin ini dan manfaat dari [email protected]?”

Dalam filem ini turut dipaparkan sebahagian daripada ucapan tersebut, setahun selepas itu dikeluarkan Koleksi Rekod [email protected] Presiden John F. Kennedy. Undang-undang memberi ketetapan bahawa segala rekod kerajaan berkenaan [email protected] tersebut hendaklah dipamerkan secara umum dalam tempoh 25 tahun, iaitu pada 26 Oktober 2017.

Kes Tamat? Ia Lebih Rumit Dari Itu

Ribuan rekod telah dinyahkan dari rekod rahsia sejak dari itu, da membawa perhatian kepada ramai orang berkenaan polisi luar kerajaan Amerika Syarikat dari sekadar hal berkenaan [email protected] tersebut.

Setengah fail juga memperincikan perancangan presiden untuk mengakhiri konflik di Vietnam; manakala yang lain menunjukkan bahawa Fidel [email protected] bimbang akan Amerika Syarikat akan [email protected] keatas [email protected] selepas [email protected] tersebut.

Minat awam mula muncul apabila Arkib Nasional mengumumkan akan mepamerkan koleksi terbaru pada Julai 2017 sehingga membuatkan server internet Arkib Nasional terputus, lapor akhbar Politico. Pembebasan kertas akhir ini hanya akan menyemarakkan lagi [email protected] teori seperti fail pertama yang dibebaskan pada tahun 1993 :

Kepada mereka yang mempercayai bahawa [email protected] ini hanya dilakukan secara perseorangan oleh Oswald, seorang bekas marin yang gagal dalam setiap latihan, termasuk pernah cuba untuk [email protected] [email protected] ke Moscow, pembebasan dokumen baru ini akan menunjukkan bukti yang terakhir dan terpenting.

Dan buat mereka yang percaya bahawa Oswald tidak bertindak berseorangan, dokumen ini turut menawarkan pengesahan yang mungkin akan menamatkan segala spekulasi berkenaan ins1den yang paling banyak diingati ini.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi kakinetwork.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here